Svenska Dagbladets artikelserie om de mänskliga rättigheterna i Kina avslutas nu med ett reportage om yttrandefrihetsadvokaten Pu Zhigiang. Denne har fått polisorder om att inte ge någon intervju, men kan fritt samtala per telefon med Svenska Dagbladet. Pu är en ledande advokat i yttrandefrihetsmål i Peking och vän med Liu Xiabo, som i oktober annonserades som fredspristagare av Nobelkommittén.
Tvångsaborter i nionde månaden
Svenska Dagbladet nämner att Pus uppväxt i en fattig bondefamilj på landsbygden påverkat honom som yttrandefrihetsadvokat.
Han blev känd när han försvarade författarna till en bannlyst bok från 2003 som granskade vanliga övergrepp mot bönder: brutal skatteindrivning. korruption, polistortyr och tvångsaborter:
Pus engagemang drevs även av hans egna minnen från landsbygden. Tjänstemän hade tvingat hans svägerska att genomgå abort i nionde månaden.
Pu lyckades förvandla rättegången till en anklagelseakt mot partisekreteraren. Svenska Dagbladet nämner boken Out of Mao´s shadow där det beskrivs hur Pu kallade bönder att vittna om hur de misshandlats och torterats av polisen, hur myndigheterna rivit husen och beslagtagit boskapen från de som brutit mot ettbarnspolitiken.
Pu vägrar låta sig tystas
Myndigheterna har stundtals satt Pu under polisbevakning. Men den orädde yttrandefrihetsadvokaten låter sig inte tystas utan använder sig desto flitigare av moderna medier, berättar han för Svenska Dagbladet:
Internet var en gåva från gud till kineserna. Vi har inte några andra plattformar för att uttrycka våra åsikter.
Att Pu vågar motsätta sig partiets gränser för vad som får sägas förklarar han med att han inte mår bra om han tvingas hålla inne med vad han tycker:
Censurens främsta makt är att den får folk att känna sig rädda och begränsa sig. Men om du vill säga något i Kina, ja då kan du säga det utan några större straff. Det är ju inte så att man slängs i fängelse så fort man öppnar munnen.
I Svenska Dagbladets artikelserie om Kina har en hel del kretsat kring landets ettbarnspolitik, flickaborter och sena tvångsaborter. Abortfrågan är något som kommer människor in på livet vare sig det är i Kina eller i Sverige. Även om ingen tvingas till abort i nionde månaden i vårt land så vittnar många kvinnor om hur de pressats till abort i ett tidigare skede av graviditeten. Det vet man genom forskning och genom tusentals kvinnors vittnesbörd.
Åsiktscensur i Sverige när det gäller abort
Och ändå är det så tyst här. Ingen riskerar fängelse för sina åsikters skull, men däremot en psykisk förföljelse. För medan det I Kina är kommunistpartiet som sätter gränserna för vad som får sägas offentligt, arbetar i vårt land abortliberaler och vakthundar inom media frenetiskt med att misstänkliggöra, förlöjliga och tysta ned personer med för regimen icke önskvärda åsikter i abortfrågan. Det behövs personer av samma kaliber som Pu Zhigiang för att orka med att stå emot detta åsiktsförtryck.
De övriga tystnar, precis som i Kina.