Tonårsmamma; jag tycker att barn är början inte slutet

Tonårsmamma; jag tycker att barn är början inte slutet

Vuxenvärldens attityd avspeglas i de ungas livsval

Många gravida tonåringar upplever att de pressats till abort på grund av bristande stöd från omgivningen. Om unga människor inte ges ekonomiska möjligheter, praktiskt och känslomässigt stöd, ej heller support och uppmuntran för att kunna klara av ett föräldraskap, hur ska vi då förvänta oss annat än fortsatt skyhöga antal tonårsaborter varje år? Det är vuxenvärldens attityd som avspeglas i de ungas livsval.

Men en viss uppmjukning i attityderna gentemot ungt föräldraskap har skett. Alltfler unga mammor uppmärksammas i dags- och veckopress. Det är positivt eftersom det visar att det finns en möjlighet att vara ung och förälder.

En av de många tonårsmammorna är Inger Persson som ”17 år och mamma” berättar om sin situation i Piteå-tidningen. Efter att ha upplevt konstiga magsmärtor ett längre tag tog 17-åriga Inger ett graviditetstest. När det visade sig positivt hamnade hon i ett chocktillstånd. Allt var så oplanerat och det var svårt att fatta att ett barn var på väg. Abort var inget alternativ. Graviditeten var långt framskriden, redan i vecka 26. Men när allt fått sjunka in och det gått någon dag kändes det så ”himla bra”, berättar hon.

Inger och 21-årige sambon Marius började tillsammans förbereda sig för tillökningen. De fick en större lägenhet och Inger, som just börjat sitt andra gymnasieår, fick hjälp med planering av studierna. I slutet av februari föddes sonen William.

– Det var overkligt, stort och en enorm känsla, berättar Inger.

Nu är William sex månader och vardagen full av babybestyr. Och rollen som mamma har förändrat 17-åringen, men på ett positivt sätt.

– Jag har vuxit så enormt mycket. Hela livet har förändrats. Man får ett helt annat perspektiv på saker. Man inser hur mycket kärlek det finns.

Men att vara ung mamma är inget okontroversiellt. Inger har visserligen fått stor hjälp av familj och vänner, men konstaterar att många tar avstånd från det faktum att hon blivit mamma vid sjutton års ålder. När hon gick kvar i skolan var det många som stirrade på hennes mage, även om de inte sade något upplevdes blickarna som outtalad kritik.

Men Inger verkar lycklig och tillfreds med sitt nya liv. Till de tjejer som hamnat i situationen med oplanerad graviditet, ger hon rådet att stanna upp och tänka, att ta en dag i taget.

För den är ung och tvivlar på sin modersroll, har Inger några ord som hjälpt henne själv:

– Mamma är inte någon ålder utan något man är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *