I en intervju i Tidningen Världen idag motiverar Sundsvalls kvinnokliniks verksamhetschef Kenneth Challis sin egen kliniks ställningstagande att stoppa möjligheten att få veta fostrets kön. Han motiverar sig bland annat den etiska aspekten.
– Grunden är att det finns en etisk dimension som är knepig. Vi har det inte så mycket här i Sverige och särskilt inte i Sundsvall. Men i andra delar av världen är aborter på grund av kön ett stort problem som är väldigt osmakligt. Sjukvården ska inte tillhandahålla information som leder till att man har ihjäl ett foster.
Challis menar att Socialstyrelsen är onödigt försiktig i sitt svar till kvinnokliniken i Eskilstuna sjukhus vad gäller vårdens skyldighet att uppge kön på fostret.
– Som oftast är de väl försiktiga i sitt uttalande. I vår disciplin är det viktigt att hela tiden diskutera de etiska frågorna, och här ligger Socialstyrelsen steget efter.
Kenneth Challis menar att många sjukhus sannolikt för en etisk diskussion i frågan och att man då under flera år saknat tydlig vägledning från Socialstyrelsen.
Att det för socialstyrelsen är lättast att göra skrivbordsarbeten som väljer den försiktiga vägen – av rädsla för att trampa på några ömma abortliberala tår – i ett land som detta, är förståeligt (om än inte hedervärt). Men när självaste vårdpersonalen som utför aborterna börjar reagera på sina egna arbetsuppgifter, börjar det bli dags för både byråkrater och politiker att agera.