Hem » Abort » Riksdagsledamöter: Dags för samvetsklausul

Riksdagsledamöter: Dags för samvetsklausul

Det här var spännande. Kristdemokraten och riksdagskandidaten från Mark, Per-Olof Hermansson, driver frågan om samvetsklausul i vården, där man också kan anmäla sig för att få hans e-post-brev.

Riksdagsledamöterna Annelie Enochson och Eva Johnsson samt historiaprofessorn Yvonne Maria Werner skriver nu i Dagen och i Göteborgs-Posten om att det är dags att införa en samvetsklausul i Sverige. De skriver:

Vi vill här särskilt lyfta fram samvetsfriheten, som innebär att var och en har rätt att agera i enlighet med sin religiösa, etiska eller politiska uppfattning och att ingen ska kunna tvingas att utföra handlingar som står i strid med den egna övertygelsen.

Enligt en doktorsavhandling som de hänvisar till så är stödet bland gynekologer stort i Sverige. Ändå är Smålandspostens ledarskribent Marcus Svensson inte förtjust utan kallar det för ett ”dåligt förslag”.

Smålandsposten, som enligt egen utsago ”står fri från alla partier och intresseorganisationer” ”verkar för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”. Ändå är dess ledarskribent alltså emot att människor som när de utbildades över huvud taget kunde tänka sig att de skulle kunna tvingas att utföra aborter, skulle ha några samvetsrättigheter.

Hans krav är väl knappast särskilt måttliga, då han skriver:

”det är nämligen ingen mänsklig rättighet att arbeta inom vården. Det är frivilligt att ta ett arbete där man förväntas utföra aborter.”

Marcus Svensson menar alltså att de som har samvetsbetänkligheter för att utföra könsaborter, de som inte tycker det känns meningsfullt att leta rätt på alla ofödda med skador för att sedan självklart delta i aborterna och de som tycker det är något märkligt med att medverka vid aborter i graviditetsvecka 21 – de ska ta sitt pick och pack och lämna sjukvården. Är det dessa personer som Svensson tycker är så olämpliga att de absolut måste få foten?

Och dessutom; nu är dödshjälpen på intågande i sjukvården. Svensson verkar mena att alla dem som nu arbetar i sjukvården självklart måste vara beredda att sätta nålen i armen på patienten vars liv inte anses värt att leva, om dödshjälp blir lagligt. Eller ska vissa få samvetsrättigheter och inte andra?

Förstår Svensson inte att abort inte var legalt när tiotusentals barnmorskor, undersköterskor, sjuksköterskor, kuratorer och läkare valde att utbilda sig för att rädda liv? Varför ska de tvingas medverka vid aborter? Skulle varje barnmorskestudent för 30 år sedan förvänta sig att de skulle medverka vid aborter?

Nej, Marcus Svensson. Bättre kan du. Du vet mycket väl att vid varje abort så dör ett foster, en liten unik människa. Om vi ska sparka alla dem som inte tycker det är självklart att delta vid släckandet av dessa liv, tror jag vi gör ett stort misstag. Dessa människor behövs. I vården.

Det skulle vara intressant att veta om tidningens politiska chefredaktör Martin Tunström instämmer i Svenssons resonemang. Det bådar i så fall illa för alla de läkare runt om i Sverige som inte hade tänkt att omskola sig till bödlar, om dödshjälp en dag blir legalt.

Johan Lundell

Dela detta inlägg

Ett svar till Riksdagsledamöter: Dags för samvetsklausul

  1. Pingback: basun » Blog Archive » Samvetsklausul i vården?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>