Hem » Abort fritt val? » Prinsessanadia och prinsessan Estelle

Prinsessanadia och prinsessan Estelle

Sverige gläds åt att en ny lillsessa sett dagens ljus! Det var ju en del år sedan sist.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel strålar av familjelycka i olika nyhetsreportage och den lilla flickan ser ut som bebisar gör mest, nyfödd, rundkindad och gosig. Media rapporterar flitigt och de så kallade damtidningarna lär frossa i förväntan på babyglädjens säljande sidor.

I Aftonbladet skriver Ronnie Sandahl en roligt sorglig, högintressant krönika med träffsäker ironi, där han ogenerat bryter den svenska outtalade regeln om att tiga ihjäl obekväma abortfakta redan genom rubriken: ”Barnets nya rätt – att slippa födas”.  Sandahl har läst en så kallad Stureplansprofils blogg där hon skriver om sorgen och mardrömmarna efter ett missfall, och återger en kommentar av signaturen ”Prinessesanadia” som avspeglar den nya människosynen i abortfrågan: ”jag tycker att alla som ­inte har förutsättningar för att ge barn en bra uppväxt ska göra abort.”

Och med detta avsågs en bra ekonomi och en hållbar relation. Flera höll med, skriver Sandahl, det var inte ens särskilt chockerande:

Liknande resonemang har länge varit vardagsmat på sajter som familje­liv.se. Det går nästan att tala om en helt ny politisk riktning som rest sig ur folkdjupet: konservativa abortivrare.
Som en absurd förlängning av den kärnfamiljskramande amerikanska fotbollsmorsan: hellre att lilla Estelle aborteras än att jag som förälder inte hinner skjutsa henne till träningen.

Medan andra abortförespråkare annars brukar hävda kvinnans rätt till sin egen kropp, propagerar man här för barnets rätt att inte födas till ett liv utan perfekta omständigheter, skriver Sandahl och kommenterar torrt:

Det är så sekulärt svenskt att det nästan känns exotiskt.

Sandahl nämner hur den socialdemokratiske kyrkoministern Engberg redan 1922 skriver i tidningen Arbetet om hur statskyrkan skulle omdanas till spridare av en ”ateistiskt allmän religion” och hur man med statskyrkan som medel ville befria Sverige från kristendomen:

Och nittio år senare ljuder fyrtiotvå kanonskott i världens mest sekulära land, som ett slags salut till det perfekta föräldraskapet.
För vilka andra nyblivna svenska föräldrar har större chans att godkännas av signaturen ”Prinsessanadia” än Daniel och ­Victoria – med både jobb, ­bostad och äktenskap på livstid.

Det är bara att hoppas att Aftonbladets krönika läses av många. Mer mitt i prick i beskrivningen av den nya tidens svenska abortivrare och deras argument kan man knappast begära.

E L

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>