Hem » Abort » Förringa inte abortdepressioner

Förringa inte abortdepressioner

Signaturen Marlene skriver till relationsexpert Eva Rusz i Aftonbladet. Hon är en gift kvinna i 30-årsåldern som för ett år sedan gjorde abort. Hon vill gärna ha barn och paret har pratat om att bilda familj, men när hon blev gravid var hon inte redo och ville verkligen inte ha barn.

Nu går jag och tänker på aborten ständigt. Tänk om jag inte kan bli med barn fler gånger. Kanske är det ”straffet” för att jag gjorde aborten. Min man undrar varför jag inte vill ha sex och om det är något som bekymrar mig, men jag kan bara inte berätta. Jag vill glömma aborten, för då blir det som att det aldrig hänt.

Marlene märker hur avståndet mellan henne och mannen ökar, men är rädd för att han ska lämna henne om hon berättar så långt efteråt. Nu undrar hon om det är bäst att berätta om aborten. Eva Rusz tycker att paret måste jobba på att öppna sig för varandra känslomässigt och att Marlene ska berätta om aborten. Det må vara att vi har en generös abortlagstiftning, men det betyder inte att det är lätt för en kvinna att göra abort alla gånger, skriver hon:

När kroppen utsätts för ett havandeskap berör det kvinnan även känslomässigt. Det är väldigt vanligt att kvinnor som gör abort reagerar känslomässigt starkt, även om de inte ångrar beslutet.

Eva Rusz tror att Marlene hamnat i en känslomässig nedstämdhet efter aborten:
 

Hon katastrofierar sitt tänkande som en reaktion på det som hänt. En katastroftanke är att mannen kommer att lämna henne ifall hon berättar.

Men att glömma är inte att rekommendera, säger Eva Rusz i Aftonbladets artikel. Känslorna hon bär inom sig måste få utlopp.  

Bra att känslomässiga problem efter abort erkänns 

Det är bra att Eva Rusz påpekar att ett havandeskap påverkar kvinnan känslomässigt och att det kan bli jobbiga känslor. Man ser ju hela tiden hur kvinnor trott att abort skulle vara lätt och blir chockade när de, vilket inte är ovanligt, drabbas av depressioner. 

Men det är också viktigt att man inte förringar känslomässiga starka reaktioner och viftar bort dem som en trivial biverkning vid abort. Varje förnuftig människa borde tvärtom sig ställa frågan om inte dessa starka känslomässiga reaktioner hos kvinnan har ett viktigt budskap. Kanske är det så att det kroppsliga, själsliga och andliga larmsystemet hos personen som gjort abort ropar högt att något är fel - just för att det är fel. Och inte av någon annan flummig orsak. 

E L

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>