Hem » män och abort » Är mannen rättslös när det gäller barn och abort?

Är mannen rättslös när det gäller barn och abort?

 I bloggartikeln nedanför kan man läsa om Marlene, en gift kvinna som utan mannens vetskap gjort abort och nu skriver till Relationsakuten i Aftonbladet. Paret har talat om att skaffa barn, men när kvinnan för ett år sedan blev gravid ville hon alls inte ha barn just då. Men nu mår hon dåligt och skriver att hon och mannen fått problem i sitt samliv efter aborten:

Min man undrar varför jag inte vill ha sex och om det är något som bekymrar mig, men jag kan bara inte berätta. Jag vill glömma aborten, för då blir det som att det aldrig hänt.

Ska hon berätta för honom, frågar hon relationsexpert Eva Rusz som anser att hon absolut bör göra det. Efter så lång tid tror hon inte att det är någon risk att mannen lämnar Marlene, men han kommer troligtvis att bli ledsen.

Abort berör även männen

Ja, hur är det med männen och deras olika känslor inför abort, undrar man. Det har hittills varit märkligt tyst kring mäns tankar och reaktioner inför abort. Varför…? Upplever män att abort ensidigt är en kvinnofråga, vilket den abortliberala kvinnorörelsen ju också hävdar att det är, och att de inget har att säga om saken?

Leif heter en man som reagerat starkt över ovannämnda fråga i Aftonbladet. Han skriver i sin blogg att män är helt rättslösa när det gäller barn och abort:

Det är märkligt att det finns så mycket lagar som reglerar mannens skyldigheter när någon blir gravid, men han har inga rättigheter. Kvinnan kan välja att ta bort hans barn mot hans vilja, och hon behöver inte ens berätta om det, kvinnan kan välja att behålla barnet så han blir förälder mot sin vilja.

Sedan kan mannen krävas på underhåll under arton års tid, så det är lika mycket bådas barn när det gäller kostnaderna, konstaterar Leif. Medan barnbidraget automatiskt går till mamman om inte kvinnan går med på att skriva över en del till pappan. Lika mycket bådas barn? undrar han upprört:

Det borde rimligen vara så att lagen åtminstone ger fadern rätten att få veta att han har ett barn, om en kvinna gör abort så borde mannen åtminstone få veta det, är det inte en mänsklig rättighet att få veta att någon tar bort ditt barn? Tydligen inte för män i Sverige, det är förjävligt.

Barn är en precis lika stor händelse i en mans liv som i en kvinnas, skriver Leif:

Det kan vara precis lika hemskt för en man att någon tar bort hans barn mot hans vilja som det vore för en kvinna. Det är precis lika jobbigt för en man att tvingas bli förälder mot sin vilja som det vore för en kvinna.

Samhället måste sluta att hyckla när man säger att det är lika mycket bådas barn, menar man det så måste lagstadgade rättigheter och skyldigheter visa det, skriver Leif som tycker att ha rätten att få veta att man har ett barn borde vara ett absolut minimum som lagstiftningen kräver. 

Ett mansperspektiv i abortfrågan

Nyligen skrev vi här på Bloggen om en debattartikel där större rätt för mannen efterlyses, när det gäller beslut om det ofödda barnets framtid.

Det är intressant att fler uttalar sig i abortfrågan utifrån ett mansperspektiv. Vissa män vill faktiskt ta större ansvar när det gäller graviditeter, men även ha mer att säga till om angående även det ofödda barnet. Hur samhället ställer sig till sådana krav, om de fortsätter komma, återstår att se.

E L

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>