Hem » Människosyn » Om utsorteringen av ofödda individer med Downs

Om utsorteringen av ofödda individer med Downs

Rapporterna från Socialstyrelsen som visar att fler väljer att göra abort om det visar sig att fostret bär på ett kromosomfel väcker naturligtvis funderingar. Elisabeth Anderberg skriver i en ledare i Smålandsposten om hur hon tagit ställning – hon skulle aldrig någonsin välja bort ett barn oavsett vad. Och även om hon har svårt att se Downs syndrom som en sjukdom så är det en komplikation: 

Men vem kan vara säker på att det friska barnet inte innebär komplikationer? Det kan bli mobbat, bli mobbare, få ätstörningar eller andra sjukdomar. Skulle vi välja bort det då? Skulle samma personer som väljer bort ett foster då det visar sig ha ett kromosomfel säga: nej tack, det här blev inte vad jag hade tänkt mig när barnet får psykiska problem?

Dessutom kan vi knappast förutse att problemen kommer att överväga, säger Anderberg. Det som tillför blir kanske så oändligt mycket mer.

I Lärarnas Nyheter kan vi läsa om Svante Linusson, professor i matematik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Personporträttet handlar om matematik som skön konst, men också om cykling, surdegsbakande och mandatfördelning. Samt att Svante Linussons yngsta barn, Ylva 3 år, råkar ha Downs syndrom. 

För något år sedan skrev han ett ursinnigt debattinlägg i Svenska Dagbladet där han vände sig emot den storsatsning på foster­diagnostik som Birgitta Rydberg, då folkpartistiskt landstingsråd, drev för att upptäcka Downs syndrom, just det som yngsta barnet Ylva hade. Linusson säger till Lärarnas Tidning:

Om man läser mellan raderna i de motioner hon lagt fram står det nästan rakt ut att det är bättre om det föds färre barn med Downs syndrom. Budskapet var att det är fruktansvärt att få ett sådant barn.

Läsning av den omnämnda tre år gamla men glödande aktuella debattartikeln i Svenska Dagbladet rekommenderas varmt. Liksom Linusson uppskattar skönheten i matematik tycks han begåvats med förmågan att uttrycka sig med skön ironi. Vad sägs om detta, klippt ur samma artikel:  

När ledande politiker och läkare inom sjukvården så grovt struntar i oerhört viktiga etiska frågeställningar börjar samtliga varningsklockor ringa från Europas mörka fascistiska historia om utrensningar av icke önskvärda.

Vilket samhälle kommer det att leda till och vilken syn på avvikande får vi? Ett samhälle med enbart chefsöverläkare och landstingsråd skulle inte heller fungera särskilt bra.

Jag hoppas att många andra föräldrar och andra berörda, likt Linusson ska resa sig upp och protestera mot den människosyn som breder ut sig genom utsorteringen av ofödda barn med Downs syndrom. Tanken på att vi skulle utsortera individer på grund av kön, ras eller sexuell läggning ter sig absurd och skulle nog väcka högljudda protester om den lanserades i samband med fosterdiagnostiken. Så varför just människor med Downs?

 E L

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>