Hem » Etik » Dödshjälp » Patient ansågs svårt hjärnskadad – lämnades att dö

Patient ansågs svårt hjärnskadad – lämnades att dö

En 77-årig man ansågs ha fått svåra hjärnskador och lämnades att dö i sällskap med sina anhöriga. Men bedömningen var felaktig, berättar Dagens Nyheter. I artikeln beskrivs hur mannen som fått felaktig diagnos efter hand kvicknade till. Undersökningar visade sedan inte någon stor hjärnskada men däremot spår av en hjärtinfarkt. Därför opererades han och bedömningen inför operationen var att han återhämtat sig från händelsen som lex Maria-anmäldes. Socialstyrelsen riktar nu kritik mot sjukhuset: 

I rummet där han skulle avlida fanns därför heller ingen övervakande utrustning. Att de anhöriga i samband med flytten till rummet fick frågor om obduktion är ännu en anmärkningsvärd detalj, liksom att sjukhuset saknat ”en genomgripande rutin och styrning vad gäller handläggning av patienter som återupplivats efter hjärtstillestånd”.

Att man som läkare gör felbedömningar är helt mänskligt. Symtom och sjukdomsförlopp kan variera och avvika från normala mönster.  Händelsen visar hur viktigt det är att flera läkare hjälps åt med bedömningen om minsta osäkerhet föreligger, samt att det är mänskligt att missta sig.
Man hoppas att anhängarna till aktiv dödshjälp läser artikeln. Ett av många exempel som visar hur viktigt det är att inte förhasta sig och dödförklara livet. 

E L

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>