Hem » Människosyn » En liten prins som berikar livet

En liten prins som berikar livet

En annorlunda mamma till ett annorlunda barn bloggar om sin vardag i helgmagasinet Pralin i Dalarnas tidningar. För snart två år sedan föddes hennes son, ”en efterlängtad skrynklig liten människovalp”… som överraskade med att inte vara som de andra bebisarna. Han hade Downs syndrom. Mamman berättar hur det känns att få ett barn med det lilla extra.

Nu har hon haft en lång, skön och välbehövlig semester. Hon har tagit till vara alla sköna stunder på bryggan, i skogen, i solen och samlat dem till vackra sommarminnen att plocka fram senare när höstmörkret sätter in. Lille Julian ska nu börja på förskolan. Han som kallas Lille prins extra av sin mamma.

Efter att ha sett ett tv-program på Kunskapskanalen reflekterar mamman över hur synen på barn med Downs syndrom förändrats. Förr fick de ingen talträning, ingen motorisk träning konstaterar hon:

De fick inget överhuvudtaget. Ingenting alls. Deras föräldrar fick skämmas, så otroligt mycket mer än vi någonsin har skämts för vår älskling. Tänk vad långt vi har kommit idag!! Hur kan vi motsätta oss dessa framsteg, med hjälp av KUB-tester? Hur kan vi förespråka dessa KUB-tester som väljer bort våra barn?!!!

Vad kommer härnäst? undrar Lilla Prins Extras mamma. Ska vi välja bort våra barn med bruna ögon, barn som kommer att bli tjocka, barn som är allergiker, barn som saknar förmåga att bli proffs på något?

Ska vi välja bort våra barn som på något sätt är udda? Vem drar gränserna för detta? Eller förresten, jag vill inte veta. Jag vill bara njuta av att jag har fått detta underbara barn. Ett barn som varje dag får mig att känna mig så otroligt lyckligt lottad! Ett barn som har fått mig att uppskatta livet.

Varför ska det vara fel att känna så, undrar mamman sorgset.

Det är glädjande att läsa bloggen om livet med lilla prins Extra. Mamman berättar ömsint, humoristiskt och vackert om vardagen och sonen Julian. Man påminns om hur viktigt det är att ta vara på livet, varandra och dagarna som kommer och går. Och hur viktigt det är att inte begränsa livets spännande mångfald genom att sätta etiketter och fördomsfullt döma ut de människoliv som kan vara den största gåva till oss.

E L

Dela detta inlägg

Ett svar till En liten prins som berikar livet

  1. Pingback: Allt färre barn med Downs syndrom föds i Sverige : Om människans värde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>