Hem » Medialänkar » Debatt & ledare » Adryan – ung vuxen som utmanar diskrimineringssverige

Adryan – ung vuxen som utmanar diskrimineringssverige

Adryan Linden, poet och handikappspolitisk debattör, skriver på debattsidan i Expressen idag. Hans debattartikel handlar om den smygande marginaliseringen och fruktansvärda diskriminering  av hanikappade som sker i samhället idag. Det är läsning som berör starkt. Filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö och andra ”experter” må uttala sig om vilka människor som ska utsorteras i det goda samhället, men vem kan tysta en viljestark och livsbejakande kille som beskriver sin situation så här:

Jag är själv handikappad, jag har den genetiska sjukdomen Duchennes muskeldystrofi som innebär att mina kroppsmuskler förstörs sakta men säkert och att jag kommer att dö i förtid. Jag fyller snart trettio, det är gammalt för en kille med Duchennes. Jag kan inte svara när mobilen ringer. Om jag blir törstig kan jag inte sträcka mig efter mjölk ur kylen. Två assistenter hjälper mig med allt, dygnet runt. Jag är avundsjuk på Mats Melin, en skådespelare som har Downs syndrom och som till skillnad från mig har fått chansen att tjäna egna pengar som vilken arbetare som helst.

Vad säger de som menar att samhället av ”barmhärtighet” ska medverka till att släcka livet på individer med synbara handikapp antingen på fosterstadiet eller senare, när en person som Adryan trots sin milt uttryckt tuffa situation bara vibrerar av mental livskraft och vilja att förändra? För Adryan har inte lagt sig ner för att passivt invänta döden, han är en fighter som bestämt sig för att kämpa den goda kampen för att han och andra människor med svåra funktionshinder ska bli synliga, få arbeta och bidra till samhället och äntligen tillräknas ett existensberättigande. I Danmark slår man sig för bröstet och menar att det genom effektiv fosterdiagnostik inte kommer att födas fler danskar med Downs, är detta också den svenska modellen? undrar Adryan:

Ska handikappade få finnas? Eller finnas men inte synas?
För det är ju den naturliga utvecklingen. Historien visar tydligt hur duktig den civiliserade världen har varit på att gömma undan oss handikappade på institutioner – lobotomera, sterilisera och i dag selektivt abortera oss.

Adryan Linden refererar till en bok ”På folkhemmets bakgård” från 1968 av Vilhelm Ekensteen. Där förklarades handikapp uppstå enbart som en konsekvens av ett otillgängligt samhälle.

Det var inte den handikappades fel att han var handikappad, inte heller hans föräldrars eller Guds, utan det trångsynta och felbyggda samhällets.

Denna radikala idé exporterades till USA där den användes av vietnamveteraner och även kom att översättas till vad som i USA är känt som Crip theory. Idag har idén kommit tillbaka till Sverige, förklarar Linden som menar att det i valrörelsen är dags att crip-teorin tar ett kliv in i den svenska debatten.
När man även räknar in de anhöriga till 1,5 miljoner svenskar med funktionshandikapp, blir det 3,5 mijoner medborgare som är direkt påverkade av det fysiskt och mentalt otillgängliga Sverige, skriver Linden och konstaterar att det är märkligt att svenska politiker inte anstränger sig mer för att ha en dialog med denna gigantisk väljargrupp. Det politiska parti som på allvar vågar ta debatten om funktionshindrades plats i samhället som något annat än offer och socialfall, har många röster att vinna.

Det ska bli intressant att se om Aydan Lindes inlägg i Expressen kommer att bemötas eller om man som så ofta försöker tiga ihjäl frågor som bedöms obekväma och ömtåliga. I Sverige finns starka krafter som driver på mot en utveckling där vissa elitgrupper ska få definiera vilka människor som ska tillräknas rätten till liv.

De menar att det är helt okej att man till exempel genom fosterdiagnostik utsorterar foster med icke-önskvärda egenskaper, från mer påtagliga handikapp till smärre handikapp såsom färgblindhet. Det otäcka är som vanligt inte att dessa tankegångar existerar, utan att de ofta förblir oemotsagda i ett samhälle där alltfler röster tystnar. Därför är det uppmuntrande att läsa Adryan Lindens starkt berörande artikel där han även utmanar Fredik Reinfeldt och Mona Sahlin till dialog.

Det borde vara ett politiskt självmord att ignorera en så frimodig representant som Linden är för de funktionshindrade och för de många ur gruppen unga vuxna svenskar som hittills förbisetts genom en för ett civiliserat samhälle häpnadsväckande diskriminering.
Heja på, Adryan, din kamp ska inte vara förgäves!

E L

Dela detta inlägg

2 Svar till Adryan – ung vuxen som utmanar diskrimineringssverige

 1. Malin Svara

  torsdag, september 16, 2010 till 2:38 e m

  Jag har idag läst detta inlägg och jag blir bestört av att det finns människor som tros sig äga rätten till att avgöra om vi funktionshindrade ska få leva eller inte! Jag har själv flerhandikapp och kämpar för att få ett drägligare liv. Ingen politiker eller ”starka krafter” ska få avgöra mitt eller andra funktionshindrades livsöde!

 2. Malin Svara

  torsdag, september 16, 2010 till 2:41 e m

  Vill också tillägga att inlägget är suveränt skrivet och jag säger samma:

  Heja på, Adryan, din kamp ska inte vara förgäves!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>