Hem » Abort » ”Samhället måste sträva efter så få aborter som möjligt”

”Samhället måste sträva efter så få aborter som möjligt”

Dagens nyheter skriver angående den nya abortstatistiken: ”Men trots minskningen är Sverige fortfarande det nordiska land där det görs flest aborter. I Finland är siffran lägst.”
DN har helt rätt och lyfter här problematiken i abortstatistiken; visserligen har aborterna minskat något men faktum kvarstår ändå att Sverige har de absolut högsta abortsiffrorna i hela Norden och tråkigt nog har bland de högsta aborttalen i hela Europa. 
Därför hade DN kunnat spetsa till det ytterligare genom att nämna det faktum att i Sverige görs ungefär dubbelt så många tonårsaborter som i Finland och även Danmark och Norge ligger långt efter Sveriges skyhöga siffror.

Ett parti som tycker att de höga abortsiffrorna är problematiska är Kristdemokraterna.
- Kvinnan och fostret är två skyddsvärda individer vilket leder till att samhället ska sträva efter så få aborter som möjligt. Vi vill skapa en medvetenhet om fostrets rätt till liv samt hela tiden arbeta graviditetsförebyggande. Enligt kristdemokraternas uppfattning ska opinionsbildning och rådgivning vara uppmuntrande och positiv. Vår självklara utgångspunkt är att graviditeter ska fullföljas. Samhället ska ge generösa villkor för den som fullföljer graviditeten och det gäller inte minst de unga föräldrarna. Det får inte vara så att det enda stöd samhället upplevs erbjuda är abort, säger Mikael Anefur, talesperson i medicinsk-etiska frågor.
Även Sverigedemokraterna anser att dagens abortsiffror är för höga och vill arbeta preventivt för att minska aborterna.
- Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort till vecka 12 och avskaffa abortturismen. För att minska aborterna ställer vis oss positiva till åtgärder som till exempel att diskutera kring de etiska aspekterna av en abort i samband med sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna. Vi vill också utöka det sociala och ekonomiska stödet till ofrivilligt gravida kvinnor samt att tydligare marknadsföra alternativen till abort, säger Mattias Karlsson, riksdagskandidat Sverigedemokraterna.

/RW

Dela detta inlägg

Ett svar till ”Samhället måste sträva efter så få aborter som möjligt”

  1. björn eriksson Svara

    fredag, januari 13, 2012 till 4:22 e m

    vill inte andra partier förutom sd o kd ha humanitärare abortlag o förebyggande av abort?, tack sd o kd för att ni i denna viktiga fråga är humana mens andra partier tycks vara omänskliga o inte alls värna om rätt till liv.
    ät det verkligen så, då kan man bli riktigt mörkrädd…
    björn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>