Hem » "ett gott skydd" » Öppet brev till Apoteket om kondomers skydd mot hpv

Öppet brev till Apoteket om kondomers skydd mot hpv

Hej

Apotekets formulering om kondomers skydd mot sexuellt överförda infektioner är märklig.

Kort och gott står det att kondomer ”skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar”. Visst, om man med ordet ”skyddar” bara menar att man minskar risken, då stämmer det ju, men hur många ungdomar tror inte att kondomer förhindrar att man blir smittad av sexuellt överförda infektioner och virus?

Som Apoteket säkert känner till, som både gynekologen Bengt Andrae skriver på Netdoktor.se och som RFSU medger i sin nättidning, så är ju kondom ett dåligt (eller möjligen ”visst”) skydd mot det faktiskt obotliga viruset hpv (även om det ofta självläker så finns det ju ingen behandling mot själva infektionen).

I vilket fall är Apotekets formulering märklig, då läsare och ungdomar får en alltför förenklad bild av kondomers skydd.

Har Apoteket för avsikt att nyansera beskrivningen av kondomers skydd?

Bloggen återkommer när Apoteket svarat.

UPPDATERING 1

Numera medger RFSU att kondomer bara ”ger ett visst skydd”, istället för, som man sa tidigare, att det är ett ”gott skydd” mot det sexuellt överförda viruset hpv, som ju bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Dela detta inlägg

Ett svar till Öppet brev till Apoteket om kondomers skydd mot hpv

  1. Martin Svara

    torsdag, april 8, 2010 till 3:36 e m

    Det står inte på Apotekets hemsida att kondom ger ett gott skydd mot HPV – det står bara att kondom är det enda preventivmedlet som också ger ”ett skydd” (ospecificerat hur gott) mot sexuellt överförbara infektioner.

    Att sedan inte kondom hjälper mot infektion vid annan typ av sex än samlag kan man väl förutsätta att folk begriper – så länge de inte också tror att man har kondomen på t.ex. tungan. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>