Hem » incest » RFSU och kravet om att legalisera incest

RFSU och kravet om att legalisera incest

Kravet på att legalisera incest är ju inte nytt, även om stödet verkar vara nästan obefintligt, i alla fall om man ska tro Expressens omröstning när 20 000 personer röstat. Det är ju svårt att tro att äldre som inte är uppkopplade lika mycket, är mer liberala…

Att Torbjörn Tännsjö ser incest som okomplicerat är knappast någon nyhet, men hur många känner till att RFSU, lobbyorganisationen som nästan har myndighetsstatus, uttryckte sig så här i ett remiss-svar så sent som 2001, där man inte tycker att det genetiska argumentet mot incest räcker:

Kap 10 Sexuella handlingar mellan närstående

Kriminaliseringen av samlag med avkomling och samlag med syskon motiveras i betänkandet främst av genetiska skäl. RFSU har inte möjlighet att bedöma det underlag som utredningen presenterar (bilaga 4) men konstaterar att forskningen är ifrågasatt.

Kriminaliseringen motiveras i utredningen även av etiska skäl. Den medför ”en förstärkning av den allmänt rådande uppfattningen att det är skadligt och förkastligt med sexuella handlingar mellan närstående” (s. 328). Utredningen anser att tabuföreställningen om incest bör respekteras. De etiska skälen anses dock inte vara starka nog för att utvidga kriminaliseringen till homosexuella förbindelser inom familjen.

Sexuella handlingar mellan närstående är komplicerade. RFSU är en organisation som verkar för vuxna människors sexuella självbestämmande. Vi är emellertid medvetna om de beroendeförhållanden som kan uppstå mellan föräldrar och barn samt mellan syskon. Vi ser här ingen skillnad mellan hetero- och homosexuella handlingar eller sexuella handlingar mellan hel- respektive halvsyskon, adoptivföräldrar och deras barn. RFSU är dock tveksam till om dessa handlingar ska regleras i brottsbalken.
Eftersom vi anser att det genetiska argumentet är svagt (kursivering av admin) och det etiska skälen inte tillräckligt utredda uppmanar RFSU justitiedepartementet att återigen belysa denna fråga.

Källa: Remiss-svar 011004: Yttrande över 1998 års Sexualbrottskommittés betänkande Sexualbrotten. Ett ökat skydd för den sexuella integriteten och angränsande frågor. (SOU 2001:14)

Nu är det den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green som tycker det är dags för en lagändring så att incest blir lagligt:

- Vuxna människor får ha sex med vem de vill. Det är min uppfattning. Vuxna människor där båda tycker det är okej. Typ två 60-åriga syskon som tycker att det är rimligt. Då har jag ingen moralisk uppfattning om det och tycker inte att det ska vara olagligt.
Även 19-åriga syskon?
Ja. De är väl vuxna då, är de inte det?

Detta är väl inte så förvånande; något märkligare är socialdemokraternas rättspolitiske talespersons Thomas Bodströms kommentar till Expressen ”att det inte är en moralfråga för honom. Det man måste ta hänsyn till är de genetiska riskerna: att ett barn löper risk att ärva fler dåliga anlag om föräldrarna är syskon.”

Menar verkligen Bodström att socialdemokraterna tycker att incest är okej om det inte finns några genetiska risker? Är incest mellan en 50 årig pappa och hans 20-åriga infertila dotter? Är incest okej mellan två män i 30-årsåldern eller kanske detta?

Om det bara är de genetiska aspekterna av incest som är intressanta så kan man fundera på hur de tror att vanliga svensson-väljare resonerar kring incest.

För dem som trodde att krav på legalisering av incest var en nyhet så är denna sida av Riksföreningen Stödcentrum mot Incest, informativ. Där följs incest under århundradena och bland annat kan man notera att Sexualbrottsutredningen 1976 föreslog en avkriminalisering av incest:

”Utredningen har funnit att de genetiska och etiska skäl som brukar åberopas till stöd för incestbestämmelserna inte har någon nämnvärd styrka.”

Förslagen förkastades dock den gången.

JL

Dela detta inlägg

2 Svar till RFSU och kravet om att legalisera incest

 1. David Svara

  tisdag, december 21, 2010 till 5:39 f m

  Inte nån som brytt sig om att kommentera. Lite märkligt eftersom det är ett kontroversiellt ämne.

 2. björn eriksson Svara

  fredag, januari 13, 2012 till 4:05 e m

  det är sjukt med incest, samhället måste stå för etiska o moraliska värderingar o inte som vänsterflummare de vill legalisera allt som har med synd att göra,,,,

  björn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>