Hem » A woman´s right to choose » Är abortkritik ”extremism”?

Är abortkritik ”extremism”?

Extremister måste hållas borta från politiskt inflytande i de etablerade partierna, skriver Carina Hägg i en debattartikel i Dagen, och varnar för att ge grogrund för religiös extremism. Till sådan räknar hon även krtik mot abort. Högermuslimska och högerkristna grupper erbjuder idag medvetet eller omedvetet en grogrund där extremism kan växa fram utan att ifrågasättas, skriver Hägg. Hon nämner i sin artikel f d stormuftin i Saudiarabien som förespråkar en världsbild helt baserad på koranen, likaväl som de KD-politiker som vill se en samvetsklausul inom vården:

Vårdval Stockholm innebär att vårdcentraler som endast vänder sig till svenska patienter respektive etniska eller religiösa grupper släpps fram. Trots att regeringen legitimerar vård som ges utifrån religiösa värderingar har denna förändring inte föregåtts av någon seriös debatt. Nu kräver tunga KD-politiker som Annelie Enochson, Yvonne Maria Werner och Eva Johnsson även att en samvetsklausul snarast får sätta religion före vetenskap och beprövad erfarenhet men också före demokratiskt fattade beslut.

Kan vi verkligen bara sitta passiva med armarna i kors medan regeringen pådriver denna utveckling? Jag tycker inte det.

Dels kan man ifrågasätta varför Carina Hägg när det gäller abortfrågan själv väljer att bortse från den vetenskap och beprövade erfarenhet som visar på behovet av en nyanserad debatt om såväl vårdpersonalens behov och upplevelse av till exempel sena aborter som de abortsökandes egna dito – dels verkar det lite självmål att utifrån förespeglingen att verka för demokrati och mot kvinnoförtryck inte tolerera andra åsikter än de man själv företräder utan att stämpla dem som ”religiös extremism”.

Ska till exempel den överväldigande majoritet svenskar (ca 90 % av närmare 8000 röstande läsare) som enligt Expressens undersökning inte anser att man ska kunna ta abort på grund av kön, alltså klassas som ”religiösa extremister” när det gäller abortfrågan? Eller den majoritet av amerikanska folket som enligt samstämmiga undersökningar inte förbehållslöst vill ha fri abort?

Jag utgår från att de båda kristdemokraterna som utpekas i artikeln, Eva Johnsson och Annelie Enochson, kommer att svara i tidningen.

E L

Dela detta inlägg

2 Svar till Är abortkritik ”extremism”?

  1. Pingback: Bloggare kritiserar Hägg : Om människans värde

  2. Bitte Assarmo Svara

    måndag, februari 15, 2010 till 3:37 e m

    Hej!

    I morgondagens Dagen kommer svar på Carina Häggs utspel, från mig och kanske även från andra.

    Allt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>