Hem » Uncategorized » Kd-grupp vill backa i kravet om sänkt abortgräns

Kd-grupp vill backa i kravet om sänkt abortgräns

 Kristdemokraternas arbetsgrupp för ett nytt medicinskt-etiskt handlingsprogram vill inte att den svenska abortgränsen ska sänkas. Enligt Svenska Dagbladet kommer det att framgå i ett förslag som presenteras inom kort.

- Vi har landat i att inte föreslå någon förändring. Vi måste ha fokus på att aborter görs, inte när, säger riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren, som har lett översynen till SvD.

Påhlsson Ahlgren stödjer alltså dagens abortlag där abort görs utan prövning fram till vecka 18, därefter kan tillstånd ges till aborter ända in i graviditetsvecka 22. Hon menar att en sänkning till vecka 12 – vilket det finns krav om inom partiet - skulle medföra ”uppenbara nackdelar”. Abortbeslut ska inte jäktas fram, menar hon.

– Det finns tjejer i socialt utsatta situationer som kanske inte kommer på förrän i tionde veckan att de är gravida. ”Oj, nu måste vi snabba oss, vi har två veckor på oss”. Men det här får inte vara ett framjäktat beslut. (Pålsson i SvD)

Märklig tajming

Det är inte bara märkligt – ur ett europeiskt perspektiv - att ett kristdemorkatiskt parti tar ställning för en liberal abortlag. Det är även svårt att förstå den märkliga tajming man har för att lansera denna svängning vad gäller abortgränser; dagen efter att Kristdemokraternas alter ego, Alf Svensson, fått ett massivt stöd av kd-väljarna – samme Svensson som för bara något år sedan gjorde gemensam sak med Hamberger och Hedberg Nyqvist i en debattartikel på Brännpunkt emot de sena aborterna och för en sänkning av abortgränsen:

”Stuart Campbell hävdar själv att det är en naturlig mänsklig reaktion att bli rörd och ‘skyddande’ när man ser någonting som ser ut och uppför sig som ett barn. Är det fel att känna den empatin eller är den enda rätta medkänslan att stålsätta sig mot sina känslor och fortsätta driva rätten till sena aborter efter vecka 18?”

Frågan är vad alla de väljare som kryssade för den före detta partiledaren Alf Svensson säger om arbetsgruppens liberalisering?

Men det är inte endast Svensson-kryssningen som bidrar till den dåliga tajmingen. Det kan tyckas märkligt att Kristdemokraterna – som till stor del startades just med abortfrågan som tändande gnista – vänder kappan efter vinden, just som vinden börjar mojna? Här om dagen visade ny forskning att man i Sverige idag räddar 26 procent (just det!) av de prematurbarn som föds i vecka 22 om de bara får intensivvård. Samma vecka där gränsen för abort går. I Sverige gör vi abort upp till vecka 21+6 dagar. Samtidigt räddar vi alltså veckan efter en av fyra av de barn som föds. Till detta kommer att det finns exempel på barn som fötts innan den ”magiska” livsduglighetsgränsen - och överlevt.

Det skulle vara märkligt om partiet å ena sidan släpper formuleringarna om en sänkning av gränsen för abort utan prövning och sedan skulle välja att vilja sänka tidsgränserna för den övre absoluta gränsen för abort.

Pålsson tycker att det är för att flickor inte ska känna sig stressade så att de gör abort därför. Det låter ju klipskt, men det finns ingen statistik som visar på att en sådan argumentation håller. Norge, Finland, Danmark – alla våra grannländer – har en lägre abortgräns. OCH lägre abortsiffror. Frågan är om inte det egentliga argumentet är att det vore så mycket mer bekvämt att inte behöva vara det enda partiet som har det där ”besvärliga kravet” om en abortlagsändring hängande efter sig hela tiden? Mmm… Kan vara så…

BS

Dela detta inlägg

5 Svar till Kd-grupp vill backa i kravet om sänkt abortgräns

 1. David Högberg Svara

  torsdag, juni 11, 2009 till 2:39 e m

  Värt att notera är att arbetsgruppen inte föreslår att kristdemokraterna ska backa från sin nuvarande hållning. Kristdemokraterna har i 13 år (om jag inte minns helt fel på år) stått bakom dagens lagstiftning och istället velat fokusera på abortpreventivt arbete.

  Arbetsgruppen föreslår alltså helt enkelt inte att partiet ska ändra sin nuvarande hållning i frågan, dvs klart mindre radikalt än vad du får det till. Jag anser nog att det är en rimlig väg att gå, med tanke på att vi faktiskt har kunnat få gehör för abortpreventivt arbete för första gången någonsin genom denna linje.

 2. Christian Svara

  torsdag, juni 11, 2009 till 11:07 e m

  Jag gillar följande två meningar från artikeln om Alice och Hampus:
  ”Hampus föddes innan man, enligt Socialstyrelsens Medicinsk Etiska Råd, är ‘livsduglig’. Men det struntade Hampus i och fortsatte att leva ändå.”

  Om barnet är allvarligt skadat (får ett dåligt liv om det födds) eller om kvinnans hälsa/liv är i allvarlig fara så anser dock även jag att sena aborter bör vara tillåtna (men inte av ”sociala” orsaker, då barn och mamma är fysiskt friska).

  Trist för övrigt att KD inte vill sänka abortgränsen längre, varför ska Sverige vara värst.

 3. admin Svara

  fredag, juni 12, 2009 till 8:35 f m

  Hej, David!

  Tack för din kommentar. Den stämmer dock inte.
  Idag – till skillnad från arbetsgruppens förslag – vill Kristdemokraterna sänka den övre gränsen för abort från vecka 22 till vecka 20. Dessutom vill man att ”effekterna av en sänkt tidsgräns för när socialstyrelsens tillstånd krävs för abort
  studeras noga”, dvs man vill att en sänkning av gränsen för fri abort (som idag är vid graviditetsvecka 18) bör övervägas.

  Allt detta till skillnad från arbetsgruppens förslag som alltså är att acceptera dagens abortgränser som är abort utan prövning till och med vecka 18, samt med prövning upp till vecka 22.

  /BS

  Här finner du Kd:s medicinsketiska handlingsprogram: http://www.kristdemokraterna.se/Rapporter/~/media/CF1C36235C164911B9A6D12D02B6F4DA.ashx

  Där står bland annat följande:

  Inriktning av Kristdemokraternas politik:
  · Kristdemokraterna ska verka för att samhället lämnar sin värdeneutralitet när det
  gäller det spirande livet och söker skapa en medvetenhet om fostrets principiella
  rätt till liv, men aborter ska inte kriminaliseras.
  · Effekterna av en sänkt tidsgräns för när socialstyrelsens tillstånd krävs för abort
  studeras noga. En sänkning bör övervägas om det kan visas att det leder till färre
  aborter.
  · Den ”övre abortgränsen” bör sänkas till 20 veckor.
  · Den som vill ha abort ska obligatoriskt få skriftlig information och därefter vid
  ett samtal med den som tar emot ansökan bekräfta ”informerat samtycke” till
  åtgärden.
  · Fortsatta stödsamtal ska erbjudas – även efter en abort. Stödsamtalen ska vara
  kostnadsfria.
  · En särskild utbildning på högskolenivå bör anordnas för personer som ska lämna
  råd och leda stödsamtal i skilda medicinsk-etiska frågor.

 4. Pingback: Vad vill Kd:s arbetsgrupp ändra på? : Om människans värde

 5. Pingback: Märkligt uttalande av Kd:s partisekreterare : Om människans värde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>