Hem » Abortlag » NY FORSKNING: För tidigt födda räddas från vecka 22 – en av fyra överlever!

NY FORSKNING: För tidigt födda räddas från vecka 22 – en av fyra överlever!

Mycket för tidigt födda barn, födda i vecka 22-26, kan räddas till livet i högre utsträckning än vad man tidigare trott, med rätt vård av mor och barn, konstaterar Lunds universitet i ett pressmeddelande. Mer än 70 procent av barnen som föds mellan veckorna 22 och 26 överlever i minst ett år, men hela 91 procent överlever om de får neonatal intensivvård! Det visar en stor stor svensk studie som letts av professor Karel Maršál vid Lunds universitet, presenterades i den amerikanska medicintidskriften JAMA i början av juni. Av de extremt tidigt födda som vårdades på en neonatal intensivvårdsavdelning överlevde så mycket som 26 procent av barnen som fötts i vecka 22.

– Våra resultat kan ge föräldrarna en mer realistisk bild av barnets chanser att överleva. Tidigare har vi troligen underskattat barnets chanser, säger Karel Maršál, forskare och förlossningsläkare vid Lunds universitet och Universitetssjukhuset i Lund., till Dagens Nyheter.

Under en 3-årsperiod, från 2004 till 2007, samlade forskarlaget in uppgifter om alla barn födda i Sverige före 27 fullbordade graviditetsveckor, totalt 1011 barn, varav 707 levandefödda och 304 dödfödda. Studien är ett nationellt samarbetsprojekt som engagerat forskare, förlossnings- och barnläkare vid de medicinska fakulteterna och universitetssjukhusen i Sverige.

- Fram till nu har det inte funnits en aktuell och landsomfattande kartläggning som kunnat ge stöd i dessa frågor åt familjer, beslutsfattare och personal i vården, säger huvudansvarige professor Karel Maršál.

I JAMA-artikeln konstaterar forskarna att den viktigaste upptäckten med forskningen är den höga överlevnadsnivån hos extremt tidigt födda. Tidigare har det rapporterats att inga barn överlevde vid 22 veckors ålder, vilket alltså inte längre stämmer.

”The most important finding in this study is the high survival of extremely preterm infants born alive. Survival rates at hospital discharge in recent population-based studies have been reported as 0 percent at 22 weeks, 6 percent to 26 percent at 23 weeks, and 29 percent to 55 percent at 24 weeks”  

91 procent av de extremt tidigt födda som föddes levande, vårdades på neonatala intensivvårdsavdelningar. Av dessa överlevde 78 procent till ett års ålder. Överlevnaden bland intensivvårdade barn varierade från 26 procent vid 22 graviditetsveckor till 65 procent vid 23 veckor, 73 procent vid 24 veckor, 84 procent vid 25 veckor och 86 procent vid födelse i 26:e graviditetsveckan, visar undersökningen.

Den totala överlevnaden till ett års ålder - oavsett behandlingsform – var 70 procent: för barn födda vid 22 graviditetsveckor 9.8 procent, vid 23 veckor 53 procent, vid 24 veckor 67 procent, vid 25 veckor 82 procent och vid 26 veckor 85 procent. Bland de 104 barn som dog inom 24 timmar efter att han inkommit till intensivvårdsavdelning var 40 procent i samband med ett beslut om tillbakadragande av intensivvård. Bland de barn som levde vid ett års ålder hade 45 procent inga neonatalt kopplade sjukdomar.

- Den höga överlevnaden beror troligen på ett aktivt omhändertagande av den gravida kvinnan, på intensivvård och god omvårdnad av barnen, menar Karel Maršál.

Barnens överlevnad till ett års ålder förknippas med att den födande kvinnan fått läkemedel som stillar värkarbetet och kortison som skyndar på fostrets lungmognad, samt att man snabbt satt in lungläkemedel (surfactant) till barnen efter födelsen.

Bland de överlevande barnen uppvisade knappt hälften (45 procent) inga svåra komplikationer i nyföddhetsperioden, medan drygt hälften (55 procent) drabbades av en eller flera komplikationer exempelvis hjärnblödning/hjärninfarkt, ögon- respektive tarmkomplikation, och svår lungsjukdom, visar forskningen.

- Sjuklighet i nyföddhetsperioden är inte detsamma som bestående handikapp, mycket kan läka ut med tiden. Men den höga frekvensen nyföddhetsproblem, samt att komplikationer kan visa sig senare, gör att barnen behöver följas upp under en längre tid, säger professor Mikael Norman vid Karolinska Institutet och en av medförfattarna till rapporten i JAMA.

DN hänvisar även till att en tidigare svensk studie visar att en stor majoritet av de för tidigt födda har en bra livskvalitet som vuxna, utan svåra handikapp.

BS

Dela detta inlägg

Ett svar till NY FORSKNING: För tidigt födda räddas från vecka 22 – en av fyra överlever!

  1. Pingback: Kd-grupp vill backa i kravet om sänkt abortgräns : Om människans värde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>