Hem » Abort » Abortstatistik » Pigeaborter, jenteaborter, flickaborter, könsaborter – hur vanligt är det?

Pigeaborter, jenteaborter, flickaborter, könsaborter – hur vanligt är det?

Googlingar på de ovanstående orden ger nu tidningsartiklar i både Danmark, Norge och Sverige. Idag bekräftade en svensk professor till Svenska Dagbladet att det förekommer att norskor reser till Sverige för att kunna välja abort på grund av kön, vilket också TT gjort en notis om, vilken nu på morgonen återges av flera olika tidningars webb-versioner. Det är väl oklart om de hann in för att komma med söndagstidningen.

Enligt Sveriges Radio vill ”Socialstyrelsen begränsa möjligheten att ta reda på vilket kön ett väntat barn har. I de nya föreskrifter om fosterdiagnostik som Socialstyrelsen presenterar i vår, vill de skriva in en begränsning av möjligheten för föräldrar att få reda på vilket kön ett väntat barn har.”

Detta är mycket välkommet, men man ska nog inte ta ut någon seger i förskott.

Nu finns nyheten också på engelska men än så länge verkar inte nyheten att nordiska kvinnor reser till Sverige för sena selektiva aborter ha nått engelskspråkiga tidningar.

Efter flera dagars rapportering tycker jag att en fråga blivit alltmer intressant:

Vilken omfattning har utländska kvinnors abortresor till Sverige?

När den nya abortlagstiftningen träddde i kraft 1 januari 2008 blev Sverige det första landet i Europa dit man kan resa för att utan prövning, utan ansökan, göra abort fram tills graviditetsvecka 18. Socialstyrelsen fick då uppdraget att se på vilka effekter lagändringen gav, men än så länge har jag inte hört något. I den svenska abortstatistiken för första halvåret 2008, står det över huvud taget ingenting om ifrån vilka länder kvinnorna kommer (vilket görs regelmässigt i abortstatistiken från Nederländerna och Storbritannien, dit merparten av Europas abortresor över gränserna går) men det framkommer i tabell 2 att hela 350 aborter under första halvåret utfördes för kvinnor med ”okänt län”. Detta var en ordentlig ökning från 2007 och man får misstänka att detta inte bara är flyktingar utan också kvinnor som bor i andra länder.

I Ja till Livets mycket omfattande remiss-svar till utredningen varnade vi för att den mest sannolika följden av en lagändring skulle bli sena aborter, vilket blivit konsekvensen i Nederländerna och Storbritannien; länder som har mer restriktiva abortlagar än vad Sverige nu har.

Socialstyrelsen borde ge besked om när under graviditeten utländska kvinnors aborter sker? Har Sverige ”bara” blivit ett land dit man reser för en sen abort och i hur utsträckning sker det? Och från vilka länder sker det? Att det dessutom kommit fram att det är män som pressat sina fruar till aborterna gör ju det hela än allvarligare.

JL

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>