Hem » Abort » Den ultimata diskrimineringen av kvinnor

Den ultimata diskrimineringen av kvinnor

Allt om barn skriver idag om ett könstest som gör det möjligt för föräldrar att få reda på vilket kön deras ofödda barn har. Denna nyhet gör att

Magnus Nordenskjöld, professor i klinisk genetik vid Karolinska sjukhuset, avråder i artikeln blivande föräldrar från att använda testen:

 Dessutom finns det risk att barn aborteras på grund av sitt kön.  

Kommentaren är glädjande. Abort ses alltför ofta enbart som en rättighet där fostrets rättigheter aldrig diskuteras. Jag kan inte tänka mig att särskilt många människor i Sverige tycker att det är godtagbart att välja abort, bara för att man vill ha en pojke. Frågan är varför det just är politikerna som aldrig verkar vilja synas i frågan om flickaborterna.

Flickaborter är ett reellt progblem. I Kina och Indien har tiotals miljoner flickor aborterats, på grund av sitt kön, något som bloggen skrivit om tidigare. Detta har kallats för ”female gendercide” och ”feticide”. FN-organ och ministrar i olika länder har fördömt flickaborterna. Ändå verkar svenska politiker inte vilja röra vid ämnet. Vad är det som är så farligt med att säga att det inte är rimligt att svensk sjukvård utför aborter, när föräldrarna vill ha en pojke?

Somliga verkar tro att det inte går att ha några synpunkter över huvud taget på skälen till abort, åtminstone inga kritiska synpunkter. Vilken slags syn på demokrati har man då? För att människor skall ha möjlighet att göra välinformerade val behövs fakta och kunskap. För fakta och kunskap behövs information och debatt. Genom att i många år strypa debatten kring olika vinklar av abort, har man också strypt kunskapen till gemene man. Detta har på ett alldeles utmärkt sätt visat sig under de senaste tre åren, då flera av Ja till Livets argument emot en abortlagsförändring aldrig över huvud taget besvarats, vare sig av regeringar, partier, organisationer eller myndigheter.

Om inte landets politiker tydligt markerar att flickaborter inte är godtagbart, godtar man istället en diskriminering, där små ofödda flickors liv släcks – för att de är kvinnor.

JL

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>