Hem » Argument » Doktorsavhandling » Dags för samvetsklausul?

Dags för samvetsklausul?

De båda kristdemokraterna Annelie Enochson och Kjell Eldensjö har i en motion, 2007/08:K378 ställt krav om en samvetsklausul för personal i sjukvården. Denna motion är extra intressant mot bakgrund av den omskrivna doktorsavhandlingen i Umeå, där ju en majoritet av de tillfrågade gynekologerna ville se en samvetsklausul både för barnmorskor och gynekologer.

Motionen börjar:

”De länder som har en samvetsklausul kan tillvarata kunnandet och engagemanget hos alla de personer som funnit sin uppgift inom sjukvården, utan att tvinga den som hyser samvetsbetänkligheter kring vissa svåra etiska frågor att delta i viss verksamhet.”

Kanhända kommer den fortsatta utvecklingen att göra att frågan kommer få ökat intresse. Att det finns etiska problem inom vården skulle nog ingen förneka.

När frågan om organtransplantation utreddes fanns det även förslag om att införa en samvetsklausul gällande denna verksamhet, och ett antal remissinstanser förordade att en samvetsklausul för vårdpersonal skulle ge möjlighet att avstå från deltagande i transplantationsverksamhet med organ från aborterade foster. Så blev emellertid inte fallet.

JL

Dela detta inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>