Hem » Abort » Har man rätt att följa sitt samvete?

Har man rätt att följa sitt samvete?

Många läkare i Portugal vägrar att utföra aborter. Nu protesterar läkarförbundets ordförande Pedro Nunes mot att regeringen krävt att den etiska koden mot aborter ska avskaffas, skriver tidningen Världen idag.

- Att ha en uppfattning och etiska principer är vad som skiljer rationella varelser från en flock får, sade Pedro Nunes på torsdagen i förra veckan, rapporterar Reuters.

Pedro Nunes menar att varje läkare rätt att själv fråga sig om ett människoliv börjar vid befruktningen eller efter ett antal veckor i en kvinnas kropp. Något som inte låter helt irrelevant, kan tyckas.

- Om en doktor är övertygad om att människolivet börjar vid befruktningen bör han inte utföra aborter, säger Pedro Nunes, enligt Reuters.

Jag instämmer.

Även i Sverige finns en opinion bland gynekologer att ha rätt att slippa utföra aborter, för samvetets skull. En genomläsning av de vetenskapligt publicerade artiklarna, som Meta Lindströms avhandling baseras på visar att:

  •  64% av de manliga gynekologerna och 46% av de kvinnliga gynekologerna ansåg att ”Det är rätt att gynekologer innehar rätten att av personliga skäl vägra medverka vid aborter”. 
  • 64% av de manliga gynekologerna och 48% av de kvinnliga gynekologerna ansåg att ”Det är rätt att barnmorskor innehar rätten att av personliga skäl vägra medverka vid aborter”.

Det är alltså en majoritet av de svenska gynekologerna som vill se en möjlighet för barnmorskor och gynekologer att slippa delta i abortverksamheten av samvetsorsaker.

Annelie Enochsson och Kjell Eldensjö, båda Kd, har motionerat om en samvetsklausul inom sjukvården och högskoleutbildningen, med hävisning till att samvetsfiheten är en grundläggande mänsklig rättighet.

”Till syvende og sist handlar det emellertid inte om att utreda huruvida Sverige ska ha en samvetsklausul inom sjukvården eller ej. Frågan är i stället hur Sverige ska tillämpa Europakonventionen, som redan är en del av svensk lagstiftning. Det bör därför utredas hur ett införande av samvetsfriheten som en grundläggande mänsklig rättighet i den svenska regeringsformens rättighetskatalog kan genomföras.”

Även bland politiker finns ett behov av att ha rätt att slippa agera emot sitt samvete. Som vi tidigare konstaterat var 90 riksdagsledamöter (!), dvs mer än en fjärdedel av riksdagsmännen, utkvittade när beslutet av utländska kvinnors aborter i Sverige, togs för en vecka sedan. Orsakerna till detta var säkert flera, men det är ändå en uppseendevärt hög och rekordartad siffra, där en del utkvittningar uttalat motiverats av just samvetsbetänkligheter.

Varje abort involverar ett avslutande av liv och innebär därmed ett djupt etisk ställningstagande. Sedan flera år har Sverige inte längre någon samvetsklausul där läkare eller sjukvårdspersonal har laglig rätt att låta bli att delta vid abort av samvetsskäl, något som kan tyckas konstigt i ett land som håller de demokratins, de mänskliga rättigheterna och det fria valets flagga hög. 

Det borde vara dags att ändra på det.

BS 

Dela detta inlägg

Ett svar till Har man rätt att följa sitt samvete?

  1. hanna Svara

    söndag, mars 2, 2008 till 6:22 e m

    En läkare är väl ändå en som ska uppehålla liv, inte ta liv?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>